In Apeldoorn gebruiken we in 2050 geen aardgas meer voor het verwarmen van huizen en water. Dat is een grote verandering, maar hoe gaan we dan onze huizen verwarmen?
In Apeldoorn gebruiken we in 2050 geen aardgas meer voor het verwarmen van huizen en water. Dat is een grote verandering, maar hoe gaan we dan onze huizen verwarmen?
Op regenachtige dagen of in de winter schijnt de zon minder. Dan maken zonnepanelen niet genoeg stroom. Maar juist dan willen we een warm huis. Daarom zoeken we naar andere manieren om duurzame warmte te maken. We kijken naar bronnen die al warmte in zich hebben. Zoals warmte uit de grond of water. Of warmte die overblijft van fabrieken.
We kijken per buurt welke warmtebron het beste past. Daarbij letten we op:
Voor 2050 gaan alle Apeldoornse gebouwen van het aardgas af en over op duurzame warmte. Dit gaat niet in één keer. We doen dit stap voor stap.
Ondiepe geothermie (aardwarmte) is een methode waarbij we warmte uit de grond halen op een diepte van 250 tot 1000 meter. Deze warmte heeft een temperatuur tussen 25 en 50°C en is geschikt voor vloerverwarming of kan met warmtepompen worden opgewarmd. Omdat de boring minder diep is dan bij diepe geothermie, is deze methode minder kostbaar.
Diepe geothermie haalt warmte uit waterdoorlatende lagen op 1500 tot 4000 meter diepte. Dit levert water met temperaturen van 70 tot 100°C, wat direct geschikt is voor verwarming via warmtenetten.
Restwarmte is warmte die vrijkomt bij industriële processen of bedrijven, zoals vrieshuizen of datacenters. Deze warmte, die anders verloren zou gaan, kan worden hergebruikt in warmtenetten. Dit is een nuttige manier om energie te besparen.
Aquathermie is het winnen van warmte uit water. Er zijn drie hoofdbronnen: oppervlaktewater (rivieren, meren), afvalwater (rioolwater) en drinkwater. De temperatuur varieert per bron en seizoen, maar kan worden opgewaardeerd met warmtepompen voor gebruik in huizen.
Biogas wordt gemaakt door vergisting van biomassa zoals mest, fruit- en tuinafval en slib. Het kan niet direct in het aardgasnet worden gebruikt en vereist een apart netwerk. In Apeldoorn wordt biogas gemaakt bij de waterzuiveringsinstallatie en gebruikt in Zuidbroek, de eerste aardgasvrije wijk van de stad.
Groengas is biogas dat is opgewaardeerd tot aardgaskwaliteit. Het kan wel in het bestaande gasnetwerk worden gebruikt. De productie vereist veel biomassa en grote vergistingsinstallaties. De beschikbaarheid hangt af van de toekomst van de intensieve veehouderij.
Waterstof wordt gemaakt door water te splitsen in waterstof en zuurstof. Het kan gebruikt worden in bestaande gasnetten, maar is alleen duurzaam als het gemaakt wordt met groene stroom (groene waterstof). Hoewel het toekomstperspectief heeft, is waterstof nog niet op korte termijn beschikbaar voor de verwarming van woningen.