Zonne-energie
Fotograaf: Peter Lous
Zonne-energie

Met zonnepanelen zorg je voor jouw eigen duurzame energie. Goed voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee.

Zonne-energie

Ondernemers en inwoners zijn bezig met energie besparen en zelf opwekken door zonnepanelen te plaatsen. Zonne-energie is in Apeldoorn zelfs de belangrijkste bron van duurzame energie geworden. En dat is goed, want door onze energie zelf duurzaam op te wekken, kunnen we elektrisch gaan koken en onze huizen elektrisch gaan verwarmen. Dan hebben we geen aardgas meer nodig en maken we Apeldoorn op een duurzame manier aardgasvrij. Samen met windenergie kan zonne-energie ons helpen om de duurzaamheidsdoelen te bereiken. Maar ons energieverbruik stijgt nog steeds en grote windturbines worden in ieder geval tot 2030 niet geplaatst. Daarom is er meer opwekking van zonne-energie nodig.

Waar kan meer zonne-energie komen?

Het liefst op plekken waar dat de minste last veroorzaakt. Zoals op daken, gevels of boven parkeerplaatsen. Maar welke daken zijn geschikt? En hoe houden we rekening met het volle elektriciteitsnetwerk (netcongestie)? Dat staat in de 'Zonstrategie’. We kijken in deze zonstrategie vooral naar de mogelijkheden voor zonne-energie in de gebouwde omgeving.

Zelfs als we alle geschikte daken in Apeldoorn volleggen met zonnepanelen, levert dat nog niet genoeg duurzame energie op. Daarom zijn er ook zonnevelden nodig.

Waar zijn er al zonnevelden?

In Apeldoorn is er al een aantal zonneparken gerealiseerd of is de vergunning verleend. Soms is het mogelijk om financieel te participeren in een zonneveld. Heb je hier interesse in? Ga dan naar de website van de energiecoöperatie deA of naar de website van Loenen Energie Neutraal.

Overzicht zonnepark initiatieven

Waar kijken we of er meer zonnevelden kunnen komen?

In de ‘Omgevingsvisie 2040’ staat dat er niet overal verspreid zonnevelden mogen komen. Daarom kijken we waar deze meer in groepen kunnen aanleggen. Er zijn twee gebieden aangewezen waar zonnevelden kunnen komen: bij de dorpen Beemte Broekland en Klarenbeek. Meer informatie vind je op de website Beemte Broekland. In oktober 2023 zijn de regels voor de aanleg van zonneparken in landbouwgebieden strenger geworden. Wat de gevolgen zijn voor deze lopende trajecten wordt de komende maanden uitgezocht.

Zelf je huis verduurzamen?

Wil je zelf aan de gang met het verduurzamen van je huis? Voor jouw vragen over energie besparen en/of opwekken kun je kosteloos terecht bij het het Energiepunt van de gemeente Apeldoorn. Je vindt hier (technische) kennis van maatregelen in huis die energie besparen, het zelf opwekken van energie en van subsidies en leningen.

Ben je ondernemer of een zakelijke partij?

Wil je met je bedrijf, instelling of vereniging verduurzamen? Neem dan een kijkje op de website van het Energiepunt voor Ondernemers. Je vindt hier landelijke en lokale regelingen en tips en subsidiemogelijkheden om je hiermee op weg te helpen. Ook kun je contact opnemen met onze klantenservice als je vragen hebt. Ook deze service is kosteloos.