Wenum-Wiesel
Fotograaf: Imre Csany
Wenum-Wiesel

Wenum-Wiesel gaat van het aardgas af en stapt over op een duurzame vorm van warmte.

Duurzame Energie in Wenum-Wiesel

In Nederland gaan we voor 2050 van het aardgas af en stappen we over op een vorm van duurzame warmte. Dat betekent dat we onze woningen anders gaan verwarmen en dat we elektrisch gaan koken. Dat overstappen gebeurt niet overal op dezelfde manier. Gemeente Apeldoorn heeft onderzoek gedaan naar de beste vorm van duurzame warmte voor Wenum-Wiesel.

Informatie avond

Kom je ook naar de informatieavond over duurzame warmte in Wenum-Wiesel op 16 april 2024? 

Meld je aan via deA

Elektrische warmtepomp

In Wenum-Wiesel is de elektrische warmtepomp de beste oplossing om over te stappen op duurzame warmte. Dat betekent dat alle woningeigenaren en bedrijven zelf verantwoordelijk zijn voor het overstappen op duurzame warmte.  Een gezamenlijke oplossing, zoals een warmtenet, is door de grootte van het dorp en het type woningen niet mogelijk. 

Wat is duurzame warmte? En wat gebeurt er in Apeldoorn?

Nieuwe energie in Wenum-Wiesel

In de komende jaren krijg je informatie en hulp voor de overstap naar duurzame warmte. Er is persoonlijk advies voor iedereen. Zodat je weet wat je kan doen aan jouw huis, wat het kost en wat het oplevert. Er worden diverse activiteiten georganiseerd om je te helpen. En we kijken wat we samen op kunnen pakken. Dit wordt georganiseerd door energiecoöperatie deA.

Lees meer over de activiteiten in Wenum-Wiesel op de website van deA

Gratis online Thuisscan t.w.v. €59,90,- voor inwoners van Wenum-Wiesel

Voor woningeigenaren in Wenum-Wiesel is er een gratis Thuisscan beschikbaar t.w.v. € 59,90. Hiermee krijg je inzicht in je energiegebruik en kom je te weten of je woning al klaar is voor een (hybride) warmtepomp of dat je nog extra moet isoleren.

Vraag de Thuisscan aan via de website van deA

Q&A

Voor inwoners van Wenum-Wiesel is de elektrische warmtepomp de beste oplossing voor het duurzaam verwarmen van hun woning in de toekomst. Als woningeigenaar ben je zelf verantwoordelijk om over te stappen op duurzame warmte. Dit hoef je niet alleen te doen. Er is gratis hulp en advies beschikbaar zodat je je woning kunt voorbereiden en zodat je straks kan overstappen.

Gemeente Apeldoorn en energiecoöperatie deA helpen je hierbij. 

Je woning (extra) isoleren is altijd een goed idee. Het helpt direct om energie en kosten te besparen.

Er is ook subsidie voor de overstap naar duurzame warmte. Misschien kom je hiervoor in aanmerking. Bij het Energiepunt aan de Paslaan 1 vertellen ze je graag meer over subsidies en leningen voor verduurzamen.

Als je huurder bent, hoor je straks van je verhuurder hoe je kan overstappen op duurzame warmte. Je kan ook zelf aan de slag gaan met verduurzamingsmaatregelen om je energierekening te verlagen. Gemeente Apeldoorn en energiecoöperatie deA helpen je hierbij.

In de komende drie jaar is er voor iedere bewoner van Wenum-Wiesel informatie, hulp en advies beschikbaar. Vanuit gemeente Apeldoorn en vanuit deA.

Ook gaat deA samen met bewoners van Wenum-Wiesel kijken of er gemeenschappelijke oplossingen of acties er mogelijk zijn. En wat de wensen en ideeën zijn over duurzame warmte.

deA organiseert samen met bewoners informatieavonden over onderwerpen die belangrijk zijn voor de de woningen in Wenum-Wiesel.

Er is een webpagina en er zijn nieuwbrieven om je op de hoogte te houden: www.de-a.nl/wenumwiesel.

Er zijn verschillende oplossingen voor duurzame warmte.

In Wenum-Wiesel is de elektrische warmtepomp de beste oplossing om over te stappen op duurzame warmte. Dat betekent dat alle woningeigenaren en bedrijven zelf verantwoordelijk zijn voor het overstappen op duurzame warmte. Andere opties voor het verwarmen van woningen lees je hieronder:

  • Gezamenlijk warmtenet
    Het verwarmen van woningen met duurzame warmte kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een gezamenlijk warmtenet. Door de grootte van het dorp en het type woningen is aansluiten op een warmtenet niet mogelijk.
  • Waterstof en groen gas
    De beschikbaarheid van groen gas is naar verwachting ook richting 2050 zeer beperkt voor de gebouwde omgeving. Ditzelfde geldt voor waterstof. Wachten op groen gas of waterstof als oplossing is daarom geen optie.
  • Kleinschalige warmtenetten
    Het is in Wenum-Wiesel wel mogelijk te kijken naar kleinschalige innovatieve lagetemperatuur warmtenetten, bijvoorbeeld voor een rij of complex.
  • Hout of pellets
    Grootschalig overgaan op verwarmen met hout en pellets zou veel meer vervuiling betekenen. En daarbij heb je meestal nog een aparte oplossing nodig voor het voor leveren van warm water.
  • Hybride warmtepomp
    Een hybride warmtepomp is een tussentijdse oplossing waarmee je nu al aardgas bespaart. In de toekomst is een volledig elektrische warmtepomp nodig.

We weten nog niet exact wanneer het leveren van aardgas stopt. Maar hoe eerder je het einddoel weet, hoe meer tijd je hebt om je voor te bereiden en je huis aan te passen. 

In Wenum-Wiesel is het verwarmen met de warmtepomp het de beste optie voor duurzame warmte. Dat is belangrijk om te weten met het maken van keuzes in je huis. Denk bijvoorbeeld aan het kiezen voor een elektrische kookplaat bij het vervangen van de keuken, of het kiezen voor vloerverwarming wanneer je je vloer vervangt.

Als we over gaan naar verwarmen met warmtepompen, vraagt dat meer energie van het elektriciteitsnetwerk. Op dit moment is het elektriciteitsnet in onze regio er nog niet klaar om heel Wenum-Wiesel elektrisch te gaan verwarmen. 

Het netwerk wordt daarom in de komende jaren aangepast.  

Toch is het slim om niet te wachten met verduurzamen. Als je nu isoleert, scheelt dat direct op de energierekening. Daarmee ben je ook beter voorbereid om over te stappen op duurzame warmte.

Je woning verwarmen met een hybride warmtepomp is een goede tussenoplossing die altijd mogelijk is. 

Lees meer over netcongestie