De Maten
Fotograaf: Peter Lous
De Maten

De Maten op weg naar duurzame warmte.

De Maten

De Maten gaat van het aardgas af en gaat over op een duurzame vorm van warmte. Wat betekent dit voor mij?

Stap voor stap naar duurzame warmte

De Maten is een van de eerste vier Wijken van de Toekomst in Apeldoorn. Het is een grote wijk met maar liefst 11.000 gebouwen. Die gaat niet in één keer over op duurzame warmte. Ook gebeurt het niet overal op dezelfde manier. Het doel is om in 2030 een aantal buurten in De Maten klaar maken voor de overstap of al te laten overstappen. Dit doet de gemeente samen met woningcorporaties en andere organisaties.

Onderzoek

Eerst komt er onderzoek welke duurzame warmte er geschikt is voor de buurten. Dat kan bijvoorbeeld een warmtenet zijn, voor een hele buurt of een groep huizenblokken. Maar het kunnen ook oplossingen per huis zijn, zoals een warmtepomp. Om over te gaan op duurzame warmte is het nodig om alle woningen en gebouwen voldoende te isoleren. Informatie over besparen en isoleren vind je op de webpagina Zelf aan de slag.

Geld besparen of verduurzamen in huis? De Energiecoach helpt!

Je woning (extra) isoleren of verduurzamen is altijd een goed idee. Het helpt direct om energie en kosten te besparen.  Hoe kan ik het beste beginnen met het verduurzamen van mijn woning? De Energiecoach helpt u graag.

Koopwoning
De Energiecoach helpt u uw energieverbruik te verlagen en een plan te maken voor het verduurzamen van uw woning.

Huurwoning
De Energiecoach geeft u tips en gratis materialen om uw energieverbruik te verminderen en zo geld te besparen op de energierekening.

Gemeente Apeldoorn werkt hiervoor samen met energiecoöperatie deA. Gratis aanmelden kan op de website van deA.

Hulp bij duurzame ideeën

De overstap naar duurzame warmte gebeurt natuurlijk samen met de mensen in de wijk. De gemeente Apeldoorn helpt bewonersgroepen, buurten, VVE’s en gebouweigenaren bij nieuwe goede ideeën op het gebied van duurzaamheid.

Eerste buurten kiezen

Samen met de woningcorporaties en andere organisaties worden de buurten gekozen die van start gaan. Dit is eind 2025 voor een groot deel van de wijk duidelijk. Daarna kunnen deze buurten aan de slag om woningen op de juiste techniek en manier van verwarmen voor te bereiden. En om ook echt over te gaan op duurzame warmte.

Samenwerken

Gemeente Apeldoorn werkt voor de overstap naar duurzame warmte in De Maten samen met bewonersgroep De Energieke Maten, woningcorporaties Woonmensen, Ons Huis, De Goede Woning en Mooiland en netbeheerder Liander.

Veelgestelde vragen

Bekijk de veelgestelde vragen over duurzame warmte in De Maten.