Duurzame warmteoplossingen
Fotograaf: Peter Lous
Duurzame warmteoplossingen

Duurzame warmteoplossingen

Wat is duurzame warmte? En wat gebeurt er in Apeldoorn?

Zonnepanelenactie 2024

Zonnepanelen zijn een goede investering. Je bespaart geld op de energierekening en je wekt zelf duurzame energie op. Samen met het Regionaal Energieloket biedt gemeente Apeldoorn een makkelijke manier om zonnepanelen aan te schaffen. Denk je erover om zonnepanelen te kopen, maar heb je nog veel vragen? Of zie je op tegen het uitzoekwerk? Dan is deze zonnepanelenactie iets voor jou.

Je krijgt duidelijke informatie over de voordelen en de nadelen zodat je makkelijk kunt beslissen. Je kunt rekenen op een aanbieding tegen een goede prijs-kwaliteitsverhouding. De zonnepanelen worden ook voor je geïnstalleerd. Een erkende installateur garandeert een betrouwbare installatie. Het Regionaal Energieloket en de installateur regelen alles samen met jou. Zo kun je zonder zorgen gaan genieten van duurzame energie.

Warmteoplossing per buurt

Vóór 2050 gaan alle buurten in Nederland van het aardgas af. Dat betekent dat we niet meer koken op gas en onze huizen anders gaan verwarmen. Dit doen we om de CO2-uitstoot. te verminderen. Op dit moment doen we onderzoek naar geschikte duurzame warmteoplossingen in Apeldoorn. We kijken per buurt of de huizen en gebouwen kunnen worden aangesloten op een warmtenet, of dat bijvoorbeeld een (hybride) warmtepomp een oplossing is.

Warmtenet

Bij een warmtenet, ookwel stadswarmte genoemd, stroomt er warm water door buizen. Woningen die zijn aangesloten op het warmtenet worden verwarmd door dit water. Ook het warme water uit de kraan wordt hierdoor verwarmd. Het afgekoelde water stroomt weer terug en wordt opnieuw verwarmd.

Een warmtenet is vooral geschikt voor buurten waar de huizen dicht op elkaar staan. Warmtenetten worden per straat, buurt of wijk aangelegd, je kan dus niet in je eentje hiervoor kiezen. Lees meer over warmtenetten op de website van Milieu Centraal. We onderzoeken verschillende warmtebronnen voor een warmtenet. Lees meer over duurzame warmtebronnen

Elektrische oplossingen

Een elektrische warmtepomp haalt warmte uit de lucht of de bodem om hiermee de woning en het water te verwarmen. Lees meer over de elektrische warmtepomp op de website van Milieu Centraal.

Groengas

Groengas is gas met precies dezelfde eigenschappen als aardgas en dat meestal wordt gemaakt uit biogas. Biogas ontstaat door de vergisting van mest of ander waterig organisch afval. In een woning werkt het groengas precies hetzelfde als aardgas voor verwarmen en koken, maar groengas is een hernieuwbare energiebron. Lees meer over groengas op de website van Milieu Centraal.