Wil je ook meedoen met een project?
Fotograaf: Gemeente Apeldoorn
Wil je ook meedoen met een project?

Als je ook graag (meer) wilt doen aan het opwekken van duurzame energie, dan kun je meedoen met verschillende Apeldoornse projecten. Hieronder staan twee voorbeelden van afgeronde projecten die je wellicht enthousiast maken. Hou voor nieuwe projecten de sites van de onderstaande energiecoöperaties in de gaten.

Wil je ook meedoen met een project?

Zonnepark Brinkenweg

Aan de Brinkenweg, wekken sinds 2022 6000 zonnepanelen duurzame energie op. Het project levert de energie direct aan bedrijven en industrie op de Ecofactorij. In de toekomst zullen ze er batterijen plaatsten. Een slim systeem regelt dan of de energie direct wordt gebruikt of wordt opgeslagen. Behalve de 6.000 zonnepanelen is er ook 2.3 hectare natuurlijk gebied aangelegd. Op het terrein is een flinke poel gegraven, er is kruidenrijk gras gezaaid en er zijn planten en bomen geplant. Het park ligt tussen bedrijventerrein Ecofactorij en de snelweg A1.

Het zonnepark is voor de helft eigendom van gemeente Apeldoorn. De andere helft is eigendom van de deelnemers aan het zonnepark. Energiecoöperatie deA heeft inmiddels alle ZonDelen voor dit zonnepark uitgegeven.

Wil je ook meedoen met een project? Kijk voor meer informatie en toekomstige projecten bij deA, bij Energie Coöperatie Loenen of bij Uddel Energiek.

Solar Carport Achmea

Bij Achmea hebben ze in 2020 een solar carport aangelegd met de naam ‘Zonnebos’. Het zijn 3200 zonnepanelen die de parkeerplaats overkappen. De zonnepanelen van de carport wekken ieder jaar zo’n 925.000 kilowattuur op. Gelijk aan het elektriciteitsgebruik van 250 huishoudens.

Onder het parkeerdak zijn er 30 laadpunten voor elektrische auto’s met een laadvermogen van 700kW op hetzelfde moment. Bij de bouw van de parkeerplaats zijn materialen opnieuw gebruikt. Zo hebben ze het terrein aangelegd met gebruikte straatklinkers. Ook zorgde de lichte, innovatieve staalconstructie voor minder materiaalgebruik. Het regenwater vangen ze ondergronds op in een infiltratiesysteem. Er kunnen 300 auto’s parkeren onder de solar carport. De panelen wekken genoeg energie op voor 12 tot 14 procent van de elektriciteit die Achmea ieder jaar gebruikt.

Ben je geïnteresseerd in het aanleggen van een solar carport bij je bedrijf? Kijk dan eens op de website Park the sun. Hier kun je de mogelijkheden van solar carports in de omgeving van je bedrijf ontdekken. Ook lees je meer over de voorwaarden, investeringen en opbrengsten die bij een solar carport komen kijken. Mocht je vragen hebben, neem dan contact op met de Omgevingsdienst Veluwe via: energie@odveluwe.nl.