Thuis aan de slag
Fotograaf: Rob Voss
Thuis aan de slag

Een warm huis in de winter, een koel huis in de zomer én een lagere energierekening?

Thuis aan de slag

We zetten de verwarming een graad lager of laten HR++ glas plaatsen. Maar in de gang is het nog fris en niet aangenaam. Het tocht er. Daar wil je iets aan doen. Je kunt op allerlei manieren je woning energiezuiniger maken zónder dat het oncomfortabel wordt.

Maak een plan

Weet jij hoe je huis in elkaar zit en wat de logische stappen zijn om aan de slag te gaan? Voordat je aan de slag gaat, is het handig om te weten wat de logische stappen zijn om je huis te verduurzamen. Dit voorkomt dat je nu keuzes maakt die achteraf gezien niet logisch of niet nodig waren. Zonde van je tijd en geld!

Ga je aan de slag in je eigen woning, dan is het goed om te weten hoe je huis in elkaar zit. Zijn er plekken in huis waar het tocht? Zit er isolatie in de muren? Het in kaart brengen van je woning is de eerste stap. Op Verbeterjehuis.nl kun je een check doen. Maar je kunt ook naar het Energiepunt (Paslaan 1) van de gemeente Apeldoorn gaan voor gratis en onafhankelijk advies. Bij het Energiepunt kun je ook apparaten lenen om te meten hoe duurzaam je huis al is. Zoals luchtkwaliteitsmeters, CO2- meters en warmtebeeldcamera’s. Zo kom je erachter hoe je huis in elkaar zit en wat de verbeterpunten zijn.

Vind een betrouwbare uitvoerder

Weet je al wel hoe je aan de slag wil gaan in je woning? En ben je op zoek naar een bedrijf dat energiebesparende producten levert of de uitvoering verzorgt? Op de online Verduurzamingsmarkt van Apeldoorn staan verschillende aanbieders bij elkaar. Je kunt op elk moment op zoek gaan naar aanbieders van energiebesparende producten en diensten. ‘Shop’ wanneer het jou uitkomt.

Chris gaat zelf aan de slag


Chris Wissink woont in een huurwoning en let goed op zijn energiegebruik: “In mijn huis is alle apparatuur gekoppeld aan speciale stekkers met een spraak assistent, die werkt op commando’s. ’s Nachts gaat op commando alle apparatuur in de woonkamer niet op stand-by, maar helemaal uit. Al met al bespaar ik zo behoorlijk op mijn energieverbruik.” Nieuwsgierig wat Chris doet om zijn gasverbruik te verminderen? Lees het hele interview met Chris.