Wanneer is mijn woning aan de beurt?
Fotograaf: Gemeente Apeldoorn
Wanneer is mijn woning aan de beurt?

Voor 2050 gaan alle gebouwen in Apeldoorn van het aardgas af en over op een duurzame vorm van warmte. Dat gaat niet overal op dezelfde manier en gebeurt ook niet overal tegelijk.

Alle wijken en buurten zijn daarom verdeeld in vier tijdvakken.

Wanneer wordt mijn buurt aardgasvrij?

 • Tijdvak 1: van nu tot 2030
  Het doel is dat de buurten in het eerste tijdvak vóór 2030 aardgasvrij zijn. Er is al minimaal één goede oplossing die de gemeente onderzoekt voor deze buurten. De gemeente verbindt de resultaten met plannen van de woningcorporaties en plannen voor de openbare ruimte. Bij dit tijdvak horen Kerschoten en Kerschoten-West, De Maten, De Parken en Loenen (Het Goreld, Loenen en Bosgebied Loenen).
 • Tijdvak 2: 2025 – 2035
  Voor deze buurten is er een aantal mogelijkheden. Daarnaast staan er investeringen van woningcorporaties en netbeheerder op de agenda. Dat zorgt voor kansen om de plannen aan elkaar te koppelen. Voor deze buurten onderzoekt de gemeente vanaf 2025 samen met samenwerkingsorganisaties wat de beste mogelijkheden zijn. Zien we goede kansen, dan starten we met het maken van een Uitvoeringsplan. In dit tijdvak vallen Orden, Vogelkwartier, Staatsliedenkwartier, Rivierenkwartier, Anklaar en Sprenkelaar.
 • Tijdvak 3: 2030 – 2040
  Ook voor de buurten die in deze periode aan de beurt zijn, zijn er verschillende mogelijkheden voor de genoemde buurten. Een aantal daarvan , zoals ondiepe geothermie (warmte uit de grond), moet nog verder ontwikkeld of onderzocht worden. Ook zijn er op korte en middellange termijn geen grote investeringen gepland voor de openbare ruimte, het gasnet of bij de woningcorporaties. Het gaat hier om 38 buurten.
 • Tijdvak 4: 2040 – 2050
  Dit tijdvak geldt voor de buurten waarvoor op dit moment eigenlijk nog geen haalbare en betaalbare oplossing is om van het aardgas af te gaan. Het is wachten op nieuwe ontwikkelingen. Zoals de komst van bijvoorbeeld waterstof, groen gas of andere innovaties. Daar is nu nog geen duidelijkheid over. Het gaat hier om 30 buurten.

Welke buurten in tijdvak 3 en 4 aan de beurt zijn lees je in de Transitievisie Warmte.