Lees op deze webpagina de veelgestelde vragen en antwoorden.
Lees op deze webpagina de veelgestelde vragen en antwoorden.
Lees meer over duurzame warmteoplossingen en bekijk de video. Hier lees je meer over wat duurzame warmte is en hoe een warmtenet of elektrische warmtepomp werkt.
Apeldoorn wil een duurzame, toekomstbestendige gemeente zijn waar het fijn wonen en werken is. En we willen voorkomen dat de aarde te veel opwarmt. Ons doel is dat we vóór 2050 helemaal energieneutraal zijn. Dan moeten we alle gebruikte energie in de gemeente duurzaam opwekken. Als we die ambitie willen halen, is het ook nodig dat we alle woningen in Apeldoorn duurzaam gaan verwarmen. Dat betekent: met andere bronnen dan met aardgas. Aardgas is een fossiele brandstof, dit betekent dat er CO2 vrijkomt als je het verbrandt en dat de voorraad op kan raken. De uitstoot van CO2 zorgt voor klimaatverandering en dat willen we juist tegengaan.
Samen met bewoners bekijken we per buurt welke warmteoplossing het beste past. Er zijn verschillende mogelijkheden. Oplossingen per huis, zoals een warmtepomp, of een oplossing voor meer woningen en gebouwen, zoals een warmtenet. Het is nog niet bekend welke oplossing het beste is voor De Maten.
Het aardgas verdwijnt pas op termijn. Dit zal waarschijnlijk niet voor 2034 gaan gebeuren. Eerst maakt de gemeente een plan. Alleen als er een goed alternatief is, dat voor iedereen betaalbaar is, neemt de gemeente in 2026 een besluit.
Om te kunnen besluiten dat een wijk van het aardgas af zal gaan, ligt de Wet Gemeentelijke instrumenten Warmtetransitie (WGIW) nu voor bij de Eerste Kamer. Het uitgangspunt in deze wet is een overgangstermijn van 8 jaar, zodat bewoners de tijd hebben om zich voor te bereiden. Er is ongeveer twee jaar nodig voor het maken van een plan. Pas daarna kan de gemeenteraad besluiten op welk moment het aardgas daadwerkelijk afgesloten gaat worden. Dat betekent dat het aardgas waarschijnlijk op zijn vroegst vanaf 2034 buurt voor buurt definitief uit de wijk zal verdwijnen.
Samen met de woningcorporaties, bewoners en andere organisaties wordt bekeken wat per buurt de beste oplossing is en welke buurten als eerste van start gaan. Dit is eind 2025 voor een groot deel duidelijk. De aanpak per buurt werken we daarna uit in het uitvoeringsplan.
Nee, je bent niet verplicht om aan te sluiten. Als woningeigenaar heb je de vrijheid om te kiezen voor een aansluiting op een warmtenet of een andere duurzame warmteoplossing zonder aardgas. Sommige bewoners zullen ervoor kiezen om woning te gaan verwarmen met een elektrische warmtepomp.
Helaas is het moeilijk om nu al iets te zeggen over de kosten. Het uitgangspunt is dat iedereen mee moet kunnen doen. Onderdeel van het opstellen van het plan voor de overstap naar duurzame warmte is daarom om meer inzicht te krijgen in de kosten en te zorgen dat de nieuwe warmtevoorziening voor iedereen betaalbaar is. Er zijn nu al subsidies en goedkope leningen voor het nemen van isolatiemaatregelen, voor de aanschaf van een warmtepomp en voor het aansluiten op een warmtenet. Er zullen daarnaast misschien nog nieuwe regelingen gemaakt moeten worden om te zorgen dat iedereen mee kan doen.
Gemeente Apeldoorn werkt samen met woningcorporaties De Goede Woning, Mooiland, de Woonmensen en Ons Huis. Samen met de corporaties en met huurders in de meedenkgroep onderzoeken we wat de beste oplossing is voor duurzame warmte. Huur je bij een van deze woningcorporaties? Dan hoor je straks meer van je verhuurder over de plannen voor de overstap op duurzame warmte.
Woon je in een huurwoning in de vrije sector? Ook met de grote verhuurders in de wijk gaat de gemeente in gesprek bij het maken van het plan. Wanneer er meer bekend is over de vorm van duurzame warmte de beste oplossing is, wordt je verhuurder hierover geïnformeerd. De verhuurder is verantwoordelijk om huurders te informeren over de overstap van aardgas naar duurzame warmte.
Het beste is om te bezien of je cv-ketel nog een aantal jaren mee kan en even te wachten totdat meer duidelijk is over de overstap naar duurzame warmte. Als dat niet lukt, schaf dan een nieuwe cv-ketel aan. Waarschijnlijk gaat de wijk niet voor 2034 van het aardgas af. Het huren van een CV-ketel is dan duurder. Ga langs bij het Energiepunt langs om te kijken of in jouw situatie de aanschaf van een hybride warmtepomp voordelig kan zijn. Je kan ook kijken naar tweedehands ketels.
De zekerheid van een comfortabele, warme woning is één van de belangrijkste voorwaarden waaraan de nieuwe warmtevoorziening zal moeten voldoen. De gemeente onderzoekt daarom welke warmtevoorziening geschikt is voor ieder woningtype en kan zorgen voor voldoende comfort in alle woningen. Soms kan het nodig zijn dat een woning in de komende jaren eerst nog beter moet worden geïsoleerd, óf dat de radiatoren goed ingeregeld moeten worden.
De gemeente werkt nauw samen met Liander om te zorgen dat het stroomnet is voorbereid op de nieuwe warmtevoorziening. Als er in delen van de wijk voor een individuele, elektrische oplossing wordt gekozen, nemen we daarvoor voldoende tijd zodat Liander indien nodig kan zorgen voor eventuele uitbreidingen van de capaciteit. Meer lezen over netcongestie.
Waterstof komt niet beschikbaar komt voor het verwarmen van woningen. De waterstof die in de toekomst gemaakt gaat worden, zal worden gereserveerd voor de industrie, waar warmte op (zeer) hoge temperaturen nodig is. Voor woningen is dat niet nodig en zijn bovendien verschillende andere goede oplossingen beschikbaar, die ook veel goedkoper zijn. Waterstof is op dit moment vier à vijf keer zo duur als aardgas. Lees hier meer over duurzame warmtebronnen op.
De komende periode gaat de gemeente op verschillende manieren met bewoners in de wijk in gesprek om te horen welke knelpunten en problemen, en ook welke kansen zij zien. Via bewonersavonden, enquêtes, gesprekken op straat en via de meedenkgroep kunnen bewoners hun wensen, ideeën en zorgen uiten.
De gemeente maakt een plan samen met de vier woningcorporaties (Woonmensen, Ons Huis, Mooiland en De Goede Woning) en Liander. In dit plan staat hoe de partners gaan zorgen voor een betaalbaar en betrouwbaar nieuw warmtesysteem.
Je bent welkom bij het Energiepunt als je vragen hebt over de plannen voor De Maten of over het verduurzamen van je woning