Veelgestelde vragen over duurzame warmte in De Maten

Lees op deze webpagina de veelgestelde vragen en antwoorden.

Apeldoorn wil een duurzame, toekomstbestendige gemeente zijn waar het fijn wonen en werken is. En we willen voorkomen dat de aarde te veel opwarmt. Ons doel is dat we vóór 2050 helemaal energieneutraal zijn. Dan moeten we alle gebruikte energie in de gemeente duurzaam opwekken. Als we die ambitie willen halen, is het ook nodig dat we alle woningen in Apeldoorn duurzaam gaan verwarmen. Dat betekent: met andere bronnen dan met aardgas. Aardgas is een fossiele brandstof, dit betekent dat er CO2 vrijkomt als je het verbrandt en dat de voorraad op kan raken. De uitstoot van CO2 zorgt voor klimaatverandering en dat willen we juist tegengaan.

Samen met bewoners bekijken we per buurt welke warmteoplossing het beste past. Er zijn verschillende mogelijkheden. Oplossingen per huis, zoals een warmtepomp, of een oplossing voor meer woningen en gebouwen, zoals een warmtenet. Het is nog niet bekend welke oplossing het beste is voor de wijk.

In de Transitievisie Warmte is afgesproken dat een aantal buurten in de Maten in 2030 klaar zijn voor de overstap naar duurzame warmte. Samen met de woningcorporaties, bewoners en andere organisaties wordt bekeken welke buurten als eerste van start gaan. Dit is eind 2024 voor een groot deel van de Maten duidelijk. De aanpak per buurt wordt beschreven in het uitvoeringsplan. Daarna kunnen deze buurten aan de slag om woningen op de juiste techniek en manier van verwarmen voor te bereiden.

Lees meer over duurzame warmte en bekijk de video. Hier lees je meer over wat duurzame warmte is en hoe een warmtenet of elektrische warmtepomp werkt.

Gemeente Apeldoorn werkt samen met woningcorporaties De Goede Woning, Mooiland, de Woonmensen en Ons Huis. Samen onderzoeken we wat de beste oplossing is voor duurzame warmte. Huur je bij een van deze woningcorporaties? Dan hoor je straks van je verhuurder hoe je kan overstappen op duurzame warmte.

Woon je in een huurwoning in de vrije sector? Wanneer er meer bekend is over welke vorm van duurzame warmte de beste oplossing is wordt je verhuurder hierover geïnformeerd. Je verhuurder is verantwoordelijk voor de overstap van aardgas naar duurzame warmte. Je verhuurder zal je hierover informeren tegen die tijd.

Nee, je bent als woningeigenaar niet verplicht om aan te sluiten. Als je een eigen woning hebt, mag je zelf kiezen of je aansluit op het warmtenet. Veel mensen zijn al op zoek naar een manier om hun woning van het aardgas te halen. Een warmtenet is dan een interessante keuze, omdat je meestal weinig aan de woning hoeft aan te passen en omdat het meestal goedkoper is dan het aanschaffen van een elektrische warmtepomp. (Extra) isoleren is wel altijd een goed idee, want het helpt om energie en dus kosten te besparen. Je kan er ook voor kiezen om je woning te gaan verwarmen met een elektrische warmtepomp.

Momenteel wordt er in De Maten onderzoek gedaan naar de beste oplossing voor duurzame warmte. Voorbeelden hiervan zijn een elektrische warmtepomp of een warmtenet. Als uw buurt een warmtenet krijgt, kunt u uw woning hierop laten aansluiten. Helaas is het moeilijk om nu al iets te zeggen over de kosten in vergelijking met wat u nu betaalt voor het verwarmen van uw woning. Wel is er vanuit de overheid het ‘niet meer dan anders-principe’, wat betekent dat uw woning verwarmen met een warmtenet niet duurder mag zijn dan verwarmen met gas. Daarbij is het nu zo dat u voor de aansluiting op een warmtenet subsidie van de overheid kan krijgen.

Het zou ook kunnen dat de elektrische warmtepomp de beste oplossing voor uw buurt is. Of en welke hulp bij de financiering er vanuit de gemeente hiervoor zal komen, is helaas nog niet bekend. U kunt momenteel subsidie krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp.

Je bent welkom bij het Energiepunt als je vragen hebt over de plannen voor De Maten of over het verduurzamen van je woning.