Het duurzame hart van … Froukje Runia

Ook de gemeente Apeldoorn vindt duurzaamheid belangrijk. Daarom maken we vaart met besparing en opwek van duurzame energie. Er zijn óók veel inwoners die zich inzetten voor een duurzame toekomst. In deze rubriek laten we mensen aan het woord die hier op hun eigen manier mee bezig zijn. Dit keer is dat Froukje Runia uit de wijk De Parken.

Wie bent u en wat doet u?

“Mijn naam is Froukje Runia. Ik ben 66 jaar en woon sinds 1996 in de wijk De Parken. Voordat ik in Apeldoorn woonde, heb ik jarenlang als arts in Afrika gewoond en gewerkt. Nu zet ik me in om onze wijk duurzamer te maken."

Froukje Runia
Froukje Runia. Fotograaf: Rob Voss

Zuinig omgaan met spullen zit een beetje in mijn bloed. In mijn jeugd waren we zuinig met eten en drinken. Er wás in die tijd gewoon ook niet zoveel. Later struinde ik als studente de straten af op zoek naar afgedankte meubeltjes. Ik koop ook vaak tweedehands kleding. Voor mij is het dan ook logisch dat je thuis óók zuinig met energie omgaat.

Toen ik een aantal jaren geleden hoorde van de plannen om onze wijk aardgasvrij te maken, sloot ik mij aan bij de initiatiefgroep ‘De Duurzame Parken’. Het doel van de Duurzame Parken is om mensen in de wijk aan te zetten hun huis te isoleren en energie te besparen. Ik had op dat moment wat meer tijd en het leek mij een goed moment om de wijk iets beter te leren kennen. Ik begon gewoon met wat rondbellen. Nu hebben we een netwerk van ongeveer 42 contactpersonen in de wijk die helpen om hun straat aan De Duurzame Parken te verbinden.”

Waar gaat uw duurzame hart sneller van kloppen?

“Mijn duurzame hart klopt sneller als ik zie dat wijkbewoners die niet zo geloven in verduurzaming, uiteindelijk tóch aan de slag gaan met het isoleren van hun eigen woning. Of als ik een compliment krijg over de tweedehands kleding die ik draag.”

Wat is uw duurzame tip?

“Mijn duurzame tip is: begin met de simpele besparingen in huis. Doe bijvoorbeeld de lichten uit als je er niet bent. Kijk of het echt nodig is om iedere kamer te verwarmen. En als laatste: plak folie achter de radiator en kijk waar jouw huis warmte ‘lekt’. Via het Energiepunt kun je in de koude wintermaanden zelfs gratis een warmtebeeldcamera lenen. Daarmee zie je precies waar de warmte nog naar buiten ontsnapt.”