Het duurzame hart van… Guido Kraft

Ook de gemeente Apeldoorn vindt duurzaamheid belangrijk. Daarom maken we vaart met besparing en opwek van duurzame energie. Er zijn óók veel inwoners die zich inzetten voor een duurzame toekomst. In deze rubriek vertellen mensen die hier op hun eigen manier mee bezig zijn. Dit keer is dat Guido Kraft uit de wijk De Parken.

Wie bent u en wat doet u?

“Mijn naam is Guido Kraft, ik ben 50 jaar en woon sinds 2005 in Apeldoorn. Samen met mijn vrouw en 4 kinderen woon ik in de Parken. Ik werk als zelfstandig civieltechnisch ontwerper. Dat betekent dat ik contracten opstel voor grond-, weg- en waterbouw; bijvoorbeeld voor de aanleg van wegen en rioleringen. In 2017 verhuisden we vanuit het centrum naar onze jaren ’30-woning in De Parken.
Bij de aankoop twijfelde ik wel. Het was een mooi, karakteristiek huis uit 1935, maar er was al sinds 1960 niets meer aan gedaan. Zo stond er in de keuken nog warmhoudplaat op kolen, echt heel ouderwets. Ook had de vorige bewoner een energierekening van ruim 400 euro per maand."

Guido Kraft
Guido Kraft. Fotograaf: Rob Voss

"Mijn vrouw en ik zijn toen goed gaan kijken naar wat we wilden veranderen. We begonnen met het isoleren van het dak en de vloer. Op een later moment hebben we ook de spouwmuren geïsoleerd. Op mijn wensenlijstje stond ook een badkamer op zolder én een hybride warmtepomp. De verbouwing viel heel erg tegen en we moesten strepen in de wensenlijst. De extra badkamer en warmtepomp vielen af. Wél kwam er een nieuwe cv-ketel met vloerverwarming en plaatsten we overal nieuwe leidingen. Stukje bij beetje werd ons huis energiezuiniger.
Vorig jaar bleek dat onze maandelijkse energiekosten van 150 naar 520 euro per maand zouden oplopen. Voor ons was het op dat moment duidelijk: we wilden echt iets anders dan aardgas voor de verwarming van ons huis.

We zijn toen toch naar een warmtepomp gaan kijken. De techniek bleek inmiddels zo verbeterd dat we volledig konden verwarmen met een warmtepomp, helemaal zonder aardgas. Dat vond ik wel spannend. Want als de gasleidingen eenmaal weg zijn is er natuurlijk geen weg terug. Tóch hebben we de sprong gewaagd en we hebben geen spijt. Een warmtepomp verbruikt wel aardig wat stroom. Gelukkig leveren onze zonnepanelen voldoende op om dit extra verbruik op te vangen.”

Waar gaat uw duurzame hart sneller van kloppen?

“Een aantal jaren geleden ben ik met mijn vrouw bij de Amish gemeenschap in Amerika geweest. Deze mensen wonen bijna helemaal zelfvoorzienend. Die onafhankelijkheid heeft ons wel geïnspireerd. Mijn duurzame hart klopt dan ook sneller als ik zie hoeveel er op dit moment technisch mogelijk is om aardgasvrij, en dus redelijk zelfvoorzienend, te wonen.”

Wat is uw duurzame tip?

“De beste tip die ik zelf kreeg is om eerst de keteltemperatuur voor verwarming naar 40 graden te verlagen. Zo kun je zien of je huis voldoende geïsoleerd is om over te stappen op een warmtepomp. Als het met die 40 graden te koud in huis wordt, moet je eerst op zoek naar plekken waar je nog beter kunt isoleren.”