Het duurzame hart van….Wilma Wisse

De gemeente Apeldoorn vindt duurzaamheid belangrijk. Daarom maakt de gemeente vaart met besparing en opwek van duurzame energie. Er zijn ook veel inwoners die zich inzetten voor een duurzame toekomst. In deze rubriek vertellen mensen die hier op hun eigen manier mee bezig zijn. Dit keer is dat Wilma uit Apeldoorn die in de Indische buurt woont.

Wie bent u en wat doet u?

Mijn naam is Wilma Wisse. Ik ben sinds twee jaar gepensioneerd en woon met mijn man in een bijzonder huis. Wij wonen namelijk in een klein kerkje. Het kerkje is gebouwd in 1920 en wij hebben het de afgelopen jaren verbouwd en verduurzaamd. Ook ben ik sinds kort energiecoach bij het Energiepunt.

Wilma Wisse
Wilma Wisse. Fotograaf: Rob Voss

Hoe heeft u deze bijzondere woning verduurzaamd?

We hebben het pand gekocht, omdat we verliefd waren op het gebouw. Wij zagen direct de mogelijkheden om er een woonhuis van te maken.  De eerste stap was om alles binnenin te verwijderen, zodat alleen de buitenkant overbleef. Warmte binnenhouden was de volgende stap. Van de buitenste muren hebben we een spouwmuur gemaakt die met glaswol geïsoleerd is. Verder hebben we onder andere de gietijzeren ramen vervangen door nieuwe hardhouten kozijnen met dubbel glas. Het dak is vervolgens geïsoleerd met glaswol, aluminiumfolie en bedekt met nieuwe dakpannen. De betonvloer is gestort op isolatieplaten. Elektriciteit, water, alles werd nieuw aangelegd. Het is een nieuw huis in een oude jas.

U bent ook energiecoach geworden bij het Energiepunt. Hoe is dat zo gekomen?

Na mijn pensionering kreeg ik interesse in welke rol je zelf kunt spelen in het verduurzamen van de wereld. Toen zag ik een advertentie van het Energiepunt, ze zochten energiecoaches. Toen ik mij nog meer ging verdiepen, ging er een wereld voor mij open. Het is interessant om verschillende apparaten in het echt te zien bij het Energiepunt. En de gratis te lenen meetapparaten zijn heel handig.

Wat is uw duurzame tip?

Kijk wat in uw situatie nodig is en laat u goed informeren. Maak een stappenplan en kijk wat financieel haalbaar is. En vergeet vooral niet: er zijn veel subsidieregelingen! Bij het Energiepunt krijgt u onafhankelijk advies over al deze dingen. Blijf niet afwachten.