Het duurzame hart van... Inge van de Pol

Inge van de Pol is projectleider duurzaamheid en onderhoud bij woningcorporatie de Woonmensen. De corporatie wil al haar woningen verduurzamen naar energielabel B of beter. Dat is in de praktijk soms best ingewikkeld. Inge vertelt over de plannen voor de woningen op winkelcentrum De Eglantier in de wijk De Maten.

“In 2030 willen we comfortabele en energiezuinige woningen hebben voor al onze huurders. Elk jaar pakken we een aantal complexen aan, waarbij we beginnen met de minst energiezuinige woningen. Wij kijken ook naar problemen die bewoners zelf ervaren, zoals tochtklachten of slechte ventilatie.”

Inge van de Pol
Inge van de Pol. Fotograaf: Rob Voss

Van het gas af

Ook het complex op winkelcentrum De Eglantier stond op de planning om te verduurzamen. Het nemen van maatregelen om de woningen duurzamer te maken, loopt hier wat ingewikkelder dan bij andere complexen. Inge: “Onze woningen, maar ook de woningen van een andere corporatie, een aantal koopwoningen en winkels maken gebruik van een gezamenlijke verwarmingsketel. Deze nu nog op gasgestookte ketel wordt binnenkort vervangen door een duurzamer systeem. Wat natuurlijk prima is. Alleen zit in de woningen een verouderd verwarmingssysteem dat niet aangesloten kan worden op een nieuw systeem. Op dit moment onderzoekt de Vereniging van Eigenaren nog welk systeem dit gaat worden. Een hoog temperatuur warmtepomp is bijvoorbeeld een van de mogelijkheden.”

Alles in één keer

De Woonmensen besloot om bij het verduurzamen de woningen alvast klaar te maken voor het nieuwe systeem. “We gaan één keer verduurzamen en dan willen we de komende vijftien jaar niet bij de mensen terug hoeven te komen. Daar komt natuurlijk veel bij kijken: De hele woning isoleren door compleet nieuwe dakplaten met dakkapellen te plaatsen, het glas vervangen door HR++ glas, de spouw na-isoleren en het voegwerk herstellen. Dit is maar een deel van de werkzaamheden en dat allemaal boven een winkelcentrum waardoor het logistiek gezien ook nog een uitdaging is. Daarnaast bereiden we de woningen dus voor op het nieuwe verwarmingssysteem. De woningen krijgen daarom nieuwe leidingen en radiatoren. En die leidingen kunnen we helaas niet netjes wegwerken in muur of vloer zoals nu wel het geval is. Uiteraard zoeken we daar wel een nette oplossing voor, in overleg met de bewoners.”

Lagere energierekening

Volgens Inge biedt de woning straks veel voordelen voor bewoners. “De grote boilers zijn weg, die waren een doorn in het oog van veel bewoners. Die was voor veel mensen een doorn in het oog. Nadeel was ook dat een boiler niet onbeperkt warm water heeft. Een groot voordeel is dat de bewoners straks zelf de temperatuur kunnen instellen. En niet dat het per blok geregeld is.

Ook gaan we zonnepanelen leggen. Hierdoor kan de energierekening straks flink omlaag gaan. De eerste woningen zijn klaar en we horen van bewoners dat de verwarming bijna niet meer aangezet wordt.