Soorten gas
Thuis nam Cor gelijk maatregelingen en later nog meer. “Ik heb toen meteen de eerste hoogrendementsketel in mijn huis gezet en isolerend glas geplaatst. De kern is de warmtevraag van je huis naar beneden te brengen. Dit is zorgen dat je huis zo weinig mogelijk warmte nodig heeft. Dus nu heb ik vloerisolatie aan laten brengen, in de ramen zit HR++ glas en ik heb mijn spouwisolatie op opgehoogd. Dat is het alles wat ik kan doen aan mijn huis, met redelijke kosten en met duidelijke acties. Afgelopen winter heb ik iedere dag het gasverbruik van mijn huis opgenomen. Daaruit kan ik afleiden dat ik mijn huis niet helemaal met een warmtepomp kan verwarmen, maar wel met een hybride-installatie.”
Met een hybridewarmtepomp heb je én een cv-ketel en een warmtepomp. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten heel koud is. “Ik heb nu een cv-ketel die geschikt is voor zo’n hybride oplossing,” vertelt Cor. "Als ik daar een warmtepomp aan koppel, kan ik tachtig procent van de tijd mijn huis daarmee verwarmen. Ik heb dan alleen nog een gasketeltje nodig op het moment dat het buiten echt koud wordt.” En dat is niet alleen een goede oplossing voor het huis van Cor. “Dat geldt voor tachtig procent van de huizen die voor 1990 gebouwd zijn. Helemaal van het gas af lijkt me voor dit soort huizen bijna een bijna niet mogelijk.” Maar er valt wel nog winst te halen bij het soort gas dat we gebruiken volgens Cor. “Aardgas kunnen we niet meer gebruiken, dat moeten we niet willen. Dan blijft er nog wat biogas over, maar dat is niet groot. Met mijn technische kennis zeg ik dat de oplossing waterstofgas is. Dan moet je wel je woning heel goed isoleren, want in waterstofgas zit maar dertig procent van de energie die in een kuub aardgas zit. Maar die combinatie, daar moeten we naar toe. En ons gasnet is daar geschikt voor. Want voordat we aardgas kregen, ging er met het stadsgas al een deel waterstofgas door onze leidingen. Dus met wat kleine aanpassingen kan het.”
De energiecoach geeft advies bij u thuis
Als Energiecoach komt Cor bij mensen thuis om hen advies te geven over het verduurzamen van hun huis. En daar ziet Cor vaak een aantal dingen. “Vanuit de overheid gaat het vaak over terugverdienen van het bedrag dat je moet betalen voor de actie. Dat werkt bij zonnepanelen met een terugverdientijd van ongeveer 8 jaar, maar bij veel andere maatregelen niet. Daar praat je over tijden van 30 tot 40 jaar en dat is niet meer duidelijk. Ik was eens bij iemand die net een huis had gekocht en mij vroeg om advies, omdat hij toch de boel ging verbouwen. Hij vroeg ook steeds naar de terugverdientijd. Op een gegeven moment werd hij gebeld door de keukenboer. Het gesprek ging over of zo’n kraan met kokend water nou slim was of niet. Toen hij ophing vroeg ik hem: wat is nu de terugverdientijd van zo’n keuken. Hij begon te lachen, maar gaf ook toe dat ik gelijk had.”
Mensen die zelf stappen nemen, merken al snel dat het allemaal niet zo makkelijke en duidelijk is. Wanneer is een goed moment, waar begin je, hoe weet je of een bedrijf het beste advies geeft? Ook dat zien de Energiecoaches. “Als ik bij mensen thuiskom, heb ik vaak een hele lijst met wat ze kunnen doen en wat daarvoor nodig is. Maar ik weet ook: dat is best wat. De kern van ons verhaal is dan ook: maak een plan voor je eigen huis. En doe dingen op een logisch moment. Dus bijvoorbeeld als je een huis koopt, of als je gaat verbouwen.”
Goed evenwicht
Cor is blij met de gefaseerde aanpak van de gemeente. “Als je begint met een aantal wijken kun je mensen laten zien hoe het eruit ziet en wat er nodig is. Mensen krijgen dan een beter beeld. Dat proberen we ook in het Energiepunt, daar hebben we veel verschillende voorbeelden. Dan maak je het direct duidelijk. En wordt het ook makkelijker om voor je eigen huis een plan te maken.”
Is het met zo’n plan dan helemaal koek en ei? Nee, want dan komen de kosten nog om de hoek kijken. “Sommige mensen die weinig geld kunnen uitgeven, zien dit als een molensteen op zich afkomen.” Cor vindt dat daar niet alleen een taak voor de gemeente ligt. “Banken zouden ook eens een sociale rol en hun maatschappelijke opdracht moeten uitvoeren. Bijvoorbeeld met hele goede leningen. Waar het allemaal om draait volgens Cor is een goed evenwicht. “Bij de overheid moet voldoende technische kennis zijn om onderwerpen snel en goed te kunnen beoordelen. Naar mijn mening worden nu te vaak bureaus ingehuurd hiervoor. Als dat op orde is, kan die overheid de markt beter richting geven. En dat is wat een markt nodig heeft. De overheid en dus ook de gemeente kan dan zijn gidsfunctie invullen, allemaal met het doel het voor mensen, inwoners duidelijk te maken.”