Het duurzame hart van… Wim Vergeer

Ook de gemeente Apeldoorn vindt duurzaamheid belangrijk. Daarom maken we vaart met besparing en opwek van duurzame energie. Er zijn óók veel inwoners die zich inzetten voor een duurzame toekomst. In deze rubriek vertellen mensen die hier op hun eigen manier mee bezig zijn. Dit keer is dat Wim Vergeer.

Wie bent u en wat doet u?

Mijn naam is Wim Vergeer. Na twaalf jaar lesgeven in het middelbaar onderwijs als leraar biologie ben ik milieukunde gaan studeren. Na die studie heb ik bijna dertig jaar als adviseur gewerkt bij verschillende organisaties zoals de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Nu ben ik gepensioneerd. Na mijn pensioen wilde ik graag mijn eigen adviezen waarmaken. De laatste drie jaar heb ik een levensloopbestendige woning gebouwd die energieneutraal is.

Wim Vergeer
Wim Vergeer Fotograaf: Rob Voss

Wat heeft u allemaal verbouwd in uw woning?

Bij de bouw van het huis stonden twee doelen centraal:

Ten eerste, de woning moest levensloopbestendig zijn. Dat betekent dat we hier prima kunnen blijven wonen als het lopen moeilijk wordt. We hebben zelf de binnenkant van het huis ontworpen. Als het nodig is, kunnen we met een paar simpele aanpassingen beneden slapen, een badkamer maken en wassen en drogen. Ten tweede, we wilden een energieneutraal huis. Ook dat is gelukt. In het eerste jaar hebben we zelfs energie geleverd. Het huis heeft energielabel A+++. We verwarmen en koelen met een lucht-lucht warmtepomp met vier binnen units. We hebben dus geen vloerverwarming. En er is nog veel meer. Zo is bijvoorbeeld de buitenkant van het huis extra geïsoleerd en hebben we 28 zonnepanelen.

Waar gaat uw duurzame hart sneller van kloppen?

Van mensen in de bouwwereld die duurzaamheid een echte plek geven binnen de eigen organisatie én in hun samenwerking. Denk aan architecten, aannemers en installateurs.

Duurzame tips?

Maak een plan en gebruik daarbij de volgende stappen:

  1. Zorg dat je minder energie gaat verbruiken. Dit kan door de gevel, het dak en de vloer te isoleren. Zet dubbel of triple glas in je huis, maak de kieren dicht en zorg dat er een goede ventilatie in huis is.
  2. Ga kijken hoe je zelf energie kan opwekken. Bijvoorbeeld door een hybride warmtepomp of een lucht-lucht warmtepomp. Let op: komt er misschien een warmtenet in uw wijk, dan heeft u geen warmtepomp nodig.
  3. Zorg ervoor dat de energie die je nog gebruikt zo duurzaam mogelijk is. Bijvoorbeeld opgewekt door eigen zonnepanelen of door duurzame energie in te kopen.